Аушвиц, Бухенвалд, Заксенхаузен... Имената на тези и други бивши нацистки

...
 Аушвиц, Бухенвалд, Заксенхаузен... Имената на тези и други бивши нацистки
Коментари Харесай

Началото на нацисткия терор: първите лагери на Третия райх

 

Аушвиц, Бухенвалд, Заксенхаузен... Имената на тези и други някогашни нацистки концлагери са влезнали в международната история, ставайки знак на чудовищни закононарушения и убийства на милиони – евреи, синти и роми, съперници на хитлеристката тирания, военнопленници, хомосексуални и други.

Но първите концентрационни лагери в Германия се появяват надалеч преди началото на Холокоста – съвсем незабавно след идването на националсоциалистите на власт при започване на 1933 година. За задачата се употребявали празни фабрики и заводи, замъци, манастири и крепости, хранилища и други здания, които бързо можели да бъдат сложени под защита и да бъдат приспособени за затварянето на неугодните на режима политически съперници.

Бившият концентрационен лагер БрайтенауСнимка: J. W. Alker/picture alliance

В тези места са се разработвали основите за бъдещата система от трудови лагери и лагери на гибелта. Изпробвани са били степените и мащабите на терора, които да не водят до всеобща опозиция и публични митинги.

След опожаряването на Райхстага

Само в първата година от съществуването на Третия райх в Германия са били задържани над 80 000 души. Като сякаш законно съображение за арестите бил употребен указът на президента Паул декор Хинденбург „ За отбрана на народа и страната “, публикуван на 28 февруари 1933 година – незабавно след опожаряването на Райхстага. Този документ служи като съображение и за така наречен „ защитни арести “ - без съд и разследване. Указът води до фактическата разпродажба на правосъдната система и до прекосяване на властта в ръцете на Гестапо и Секретен сътрудник. Наскоро по-късно нормалните затвори се оказват претъпкани.

Затворници в Ораниенбург край Берлин, август 1933Снимка: akg-images/picture alliance

Оберер Куберг в Улм, Брайтенау край Касел, Арeнсбьок до Любек... На тези и други места из цяла Германия са се намирали първите концлагери, основани от нацистите сред 1933 и 1936 година - общо 90 на брой. През 2023 година в 17 от тези някогашни лагери се провеждат възпоменателни изложения.

От ноември 1933 година до юли 1935 във форта Оберер Куберг е имало към 600 пандизчии. От историческите свидетелства и документите излиза наяве, че в този ранен нацистки концлагер пандизчиите са били настанявани в подземията, в които не е имало отопление, а първоначално не е имало и тоалетна. Вода имало – само че единствено студена и мръсна.

Оберер Куберг - на това място е имало концентрационен лагер по времето на нациститеСнимка: Stefan Puchner/dpa/picture alliance

От 1985 година тогавашният концлагер е мемориал. Неговата ръководителка Никола Венге споделя пред Дъждовни води, че експозицията, която ще бъде показана тази година, си слага за цел да предизвести какъв брой бързо една демократична страна, каквато е Ваймарската република, може да се трансформира в тирания, както става по времето на Третия райх.

Бившият концлагер, погледнат отгореСнимка: Carsten Schmidt/picture alliance

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР